Goalball – Reglement og konkurranseinformasjon

Spilletid:
1×15 minutter i gruppespillet. Hjemmelag tar avkast.
2 x 10 minutter med i sluttspillet. Hjemmelaget tar avkast.

Sluttspill:
Pulje 1: Første- til fjerdeplass går videre.
Pulje 2: Første- til fjerde går videre.

Poenglikhet:
Innad i gruppa:
Ved poenglikhet innad i gruppa legger følgende grunnlaget for videre avansement:
1) Målforskjell
2) Antall scorede mål
3) Innbyrdes oppgjør

Utstyr:
Lystette tilpassede goalballbriller utdeles på stedet og skal brukes under kamp.
Spillere oppfordres til å spille med albue- og knebeskyttere, evt. susp.
Drakter ikke nødvendig, men fordelaktig for å skille lagene ved senere anledning

Et lag består av 3 utespillere og 1 innbytter.
Formålet med spillet er å bare kaste ballen på gulvet, i en bowlingbevegelse og få ballen til å krysse over motstanderens mållinje og score et poeng.

Baneforklaringer:
Mannskapsområde 3mx9m: Spillere skal etterstrebe å holde seg innenfor mannskapsområdet.
Alle angrep og redninger skal skje innenfor markerte ledelinjer, ellers dømmes det straffekast.
Mannskapsområdet, samt senter og ving er marker med ledelinjer (tau under teip).

Landingsområde 3mx9: Ballen skal alltid lande innenfor landingsområdet på angrepslaget side av banen. Dette for å unngå skader. Spillere som kaster ballen så den lander over landingsområdet dømmes til personstraffe.

Ving: Vingenes hovedansvar er å dekke vingelinjen. Det vil si 1,5m linjene på hver ende av lagområdet og parallelt med mållinjen. Hans andre ansvar er å støtte senterspilleren. Den forsvarende vingen anbefales å med føttene på enden av vingelinjen i en krok eller en hekkeposisjon. Ved forsvar må spilleren alltid huske å strekke seg helt ut med armer og ben rett og bli nesten en forlengelse av vingelinjen, som dekker så mye av mållinjen som mulig. Spillerens armer, skal være rett, men foran ansiktene, med hodet bakover, beskytter spillerne ansiktet mot enhver kontakt med ballen.

Senter: Senteret forsvarer det samme som en vinger, kaster seg alltid ned på gulvet, fullt utstrakt, og dekker så mye av retten som mulig. Senterspilleren vil spille på forsiden av lagområdet og orientere seg med en 0,15m senterlinje. Denne merkingen forteller senteret at han er midt på frontlinjen. Senteret kaster seg enten til venstre eller høyre, langs frontlinjen i retning av den kommende ballen og holder alltid en del av kroppen i lagområdet.

GOAL: Et mål teller når ballen krysser den 9m mål-linjen i begge lagområdene. Det er et mål uansett hvordan den krysser linjen; hvis det ble kastet av motstanderne og/eller kastet eller overført av dine egne lagmedlemmer.

Angrep og ball:
Kulen må rulles på gulvet. Når du kaster ballen, må den berøre gulvet før overkastet eller det anses å være en høy ball. Dette vil utgjøre en straff og nullstiller et mål som er scoret fra det kaste. Så vær oppmerksom på at ballen må kastes eller rulles langs gulvet.

Når du kaster ballen tilbake til det forsvarende laget, må du alltid føle etter gulvmarkeringen/ledelinjene først, slik at du orienteres om hvilken retning de ønsker å kaste. Når du er klar over din posisjon, kan du kaste. Det kan tas et skritt eller to, og bowle, eller rulle ballen langs gulvet, i motspillets retning. Husk at du bare har ti sekunder etter å ha stoppet ballen, for å kaste den tilbake.

Når et lag får kontroll på en reddet ball, eller mottar ball fra linjedommerne, har et lag bare 10 sekunder å kaste ballen tilbake på motstanderne. Hvis ikke betraktes det som en lagstraffe.

Å miste besittelse av ballen – Det er 3 måter å miste besittelse av ballen. Dette betyr at laget ditt mister ballen og motstanderne kommer til å kaste.

  1. For tidlig kast: Dette er når en spiller, kaster ballen før han / hun har lov til eller før “PLAY” er blitt kalt.
  2. OUT: Hvis en spiller spiller ballen til en annen lagkamerat og lagkameraten ikke får tak i ballen. Ballen går da ut på sidelinjen.
  3. BALL OVER: Dette skjer når en forsvarsspiller stopper ballen, og den spretter tilbake og ruller over midtlinjen.

 

Straffe:
Straffe dømmes dersom:

  1. Angrepsspiller kaster ballen og den lander over landingslinjen, i midtområdet (person)
  2. Angrepsspiller trår eller beveger seg utenfor mannskapsområdet under kast (person)
  3. Spiller rører brillene uten tillatelse fra dommer (person)
  4. Angrepslaget bruker over 10 sekunder på angrepet (lag)

I en straffesituasjon vil bare én spiller fra hvert lag forbli på banen – kun én som kaster og én som forsvarer hele målet for selv. Personen som blir på bestemmes av straffen som dømmes. Hvis det er en personlig straff, så er det den som pådratt straffen som forblir på banen. Men hvis det er en lagstraff som er blitt dømt, velger laget selv hvem som blir værende på banen. Lagspillerne kan trekke tilbake på banen når straffen er over.

 

Dommeruttrykk

PLAY = Kampen er i gang!
GOAL = Mål!
REDNING = Motstanderlaget har reddet kaster.
OUT = Kastet gikk ut på langsiden og motstanderlaget får ballen.
STRAFFE = Enten lag eller person.